Press

Liedrecital with Helmut Deutsch April 12th 2017

www.gopera.com

ti guarda dal Grande Inquisitor

Iris Hendrickx en Gilles Van der Linden in deSingel

Gisteren gaven twee Belgische zangers, Iris Hendrickx en Gilles Van der Linden, een liedrecital in deSingel. Ze werden daarbij begeleid door niemand minder dan Helmut Deutsch.

Foto


"De laatste keer dat ik Iris Hendrickx gehoord heb was tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd van 2008, toen ze nog Iris Luypaers heette. Ze heeft nog altijd een mooie, frisse sopraan met de nodige uitstraling. Met Liszts Die Loreley toonde ze meteen wat ze te bieden heeft: een intelligent vertolkte ballade met de nodige nuances en uitstekende tekstprojectie. Met vijf liederen van Fauré raakt ze ook de correcte sfeer met een stralende Notre amour of een extatische Fleur jetée. Als Liedzangeres kon ze me dus wel overtuigen."

www.yvesgoesclassic.blogspot.be

Iris Hendrickx en Gilles Van der Linden zijn er in geslaagd om Helmut Deutsch aan te trekken voor het begeleiden van een recital in de Blauwe Zaal van de Singel. Beide jonge zangers die ondertussen een mooi CV kunnen voorleggen, stellen een prachtig programma samen, dat ze dus uitvoeren met dé grootmeester in liedbegeleiding. Een avond vol hoogtepunten is verzekerd. 17884660_10154352989482213_3492056085595712102_n.jpg
(c) Iris Hendrickx

Iris en Gilles kiezen voor een gevarieerd en ambitieus programma. Dat doet het publiek natuurlijk zeer veel plezier. Componisten die vertegenwoordigd zijn, zijn: Beethoven, Schubert, Liszt, Fauré, Duparc, Bachelet (die voor mij helemaal onbekend was!), Richard Strauss en Schumann. Het behoeft geen uitleg dat hier een grondige voorbereiding aan vooraf gaat en dat voor een recital van dit kaliber niets aan het toeval mag overgelaten worden. Hier is dan ook hard aan gewerkt, dat merk je zo.

Gilles Van der Linden blijft de stem hebben die we van hem gewend zijn, en zijn opera-ervaring schijnt ook door in zijn Liedinterpretaties. Ik merk ook dat hij "in de laagte" veel aan kracht heeft bijgewonnen. Alleen maar positief, dus!

Iris Hendrickx zet op haar beurt een adembenemende prestatie neer. Ook haar stem wint aan glans! We weten dat ze een bijzonder begenadigde zangeres is, en dat ze het publiek overtuigt als Liedvertolkster, daar is geen enkele twijfel over.

Dit was een recital dat nog wel een paar uur langer had mogen duren. Helmut Deutsch, die ik voor het eerst live hoorde is inderdaad een fenomenaal Liedbegeleider, en het is dan ook een bijzondere aangelegenheid voor Iris Hendrickx en Gilles Van der Linden!